fallback

Гръцката икономика се свива за първи път от 16 години

Най-голямата рецесия от 60 години насам в държавите, които сега са членки на ЕС, засяга в голяма степен туризма и корабоплаването - най-големите индустрии в Гърция

22:07 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцката икономика отчита спад през второто тримесечие за първи път от 1993 г. насам, след като глобалната рецесия намали туристическите посещения в страната, износа й и строителната й активност.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция се свива с 0,2 на сто за периода на годишна база спрямо ръст от 0,3% за първото тримесечие, показват цитирани от Bloomberg данни на статистическите служби в Атина. Спрямо първите три месеца на годината икономиката е нараснала с 0,3 на сто.

Гръцката безработица падна до 8,5% през май спрямо равнището от 9,4 на сто, отчетено за месец април, стана ясно от друг обявен днес доклад.

Най-голямата рецесия от 60 години насам в държавите, които сега са членки на ЕС, засяга в голяма степен туризма и корабоплаването - най-големите индустрии в Гърция, и води до увеличаване на бюджетния дефицит.

Гърция е изправена пред период на „продължителен слаб растеж” освен ако не овладее публичните си финанси и не намали своя, втори най-голям в ЕС, държавен дълг, коментира преди дни Международният валутен фонд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още