fallback

UBS постигна извънсъдебно споразумение с американските данъчни власти

В жалбата си срещу UBS щатските данъчни власти искаха от банката да предоставят данни за около 52 хил. сметки на американски граждани, заподозрени в укриване на данъци на стойност около 15 млрд. долара

19:09 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

UBS ще избегне съдебен процес в САЩ, свързан с конфликта, който противопостави финансовата институция и американските данъчни власти, предаде AP. Швейцарската банка и американското правителство са постигнали извънсъдебно споразумение по случая и поискаха отменяне на процеса, който трябваше да започне в понеделник.

Адвокатът на американското правосъдно министерство е съобщил на съдия в Маями, че двете страни са успели да намерят решение. По време на продължила три минути телефонна пресконференция юристът е уточнил, че окончателното споразумение е подготвено и че то може да бъде подписано в тази си форма.

САЩ и Швейцария постигнаха в края на юли принципно съгласие за извънсъдено споразумение по казуса с UBS. Подробности около това споразумение не са съобщени – нито тогава, нито сега.

В жалбата си срещу UBS щатските данъчни власти искаха от банката да предоставят данни за около 52 хил. сметки на американски граждани, заподозрени в укриване на данъци на стойност около 15 млрд. долара. UBS и Швейцарският федерален съвет обаче прецениха, че по този начин би се нарушил принципът на банковата тайна и че разследването не е подкрепено с доказателства.

През февруари Швейцария сключи приятелско споразумение с американското правосъдно министерство, приемайки да предостави информация за 250-300 клиенти на UBS, както и да изплати 780 млн. долара.

Обвинени впоследствие, че са нарушили банковата тайна, швейцарските власти заявиха, че банковата тайна защитава правото на частен живот, но не и данъчните престъпления. Страната освен това поиска да не бъде предявявана наказателна отговорност срещу банката. На следващия ден американците заведоха съдебен иск във Флорида, за да получат данни за 52 хил. клиентски сметки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още