fallback

ING отчете 96% спад на печалбата за второто тримесечие

Спадът на печалбата се дължи на заделяне на повече провизии за обезценка на вземания и понижение на пазарната стойност на инвестициите в недвижими имоти

10:59 | 12.08.09 г.

Печалбата на най-голямата холандска финансова компания - ING Group, падна повече от очакванията на анализаторите, или с 96% през второто тримесечие. Според прогнозите на анализаторите печалбата трябваше да възлезе на 362 млн. евро, а в действителност тя бе 71 млн. евро, или 3 цента на акция. През второто тримесечие на миналата година печалбата на ING възлезе на 1,92 млрд. евро, или 94 цента на акция.

Спадът на печалбата се дължи на заделяне на повече провизии за обезценка на вземания и понижение на пазарната стойност на инвестициите на финансовата институция в недвижими имоти.

За провизиране на вземания ING е заделила 852 млн. евро през второто тримесечие при 234 млн. евро година по-рано. Пазарът очакваше провизии в размер на 796 млн. евро.

„Пазарната конюнктура и слабата икономическа среда продължават да тежат на резултатите на ING“, заяви главният изпълнителен директор на групата Ян Хомен. „Кредитното качество се вложи, довеждайки до покачване на разходите за покриване на рисковете, докато ниските цени на недвижимите имоти в много региони доведоха до повече обезценки“, добави още той.

Банковото подразделение на групата обяви загуба преди еднократни ефекти от 204 млн. евро. Подразделението за недвижими имоти обяви 580 млн. евро загуба, а застрахователният бизнес на ING реализира печалба от 278 млн. евро.

Банката съобщи още, че е съкратила 8219 служители, като очаква да намали разходите си с 1,3 млрд. евро тази година. През последните три тримесечия ING натрупа загуби общо в размер на 5 млрд. евро.

След публикуването на отчета акциите на ING регистрираха спад от 15 на сто по време на търговията в Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още