fallback

Петролът поскъпва след данните за рекордния внос на суровината в Китай

Вносът на суров петрол в Китай се увеличава с 42% на годишна база през юли и достига рекордните 4,62 млн. барела на ден

09:09 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

По време на днешната азиатска търговия цената на суровия петрол се повиши и по този начин прекъсна тридневния си спад. Причина за това станаха икономическите данни от Китай, които показаха, че страната е внесла рекордно количество петрол през юли.

Днес стана ясно, че индустриалното производство на третата по големина икономика в света е отчело по-слаб от очакваното ръст през юли. Това обаче изглежда не води до свиване на търсенето на суров петрол в Китай.

Вносът на суровината се увеличава с цели 42% на годишна база през юли и достига рекордните 4,62 млн. барела на ден. След данните петролните фючърси с доставка през септември поскъпват с 0,14% до 70,70 долара за барел по време на електронната търговия на петролната борса в Ню Йорк.

В края на вчерашната борсова сесия американският лек суров петрол поевтиня с 33 цента до 70,60 долара за барел в унисон с пониженията на котировките на Wall Street. Цената на черното злато се е удвоила спрямо нивото от 30 долара за барел, което отчете през зимата на тази година.

Подобряването на икономическите данни през последните седмици може да накара Организацията на страните износителки на петрол, както и Международната енергийна агенция, да коригират нагоре своите прогнози за потреблението през тази и следващата година.

Проучване сред икономисти, цитирано от Ройтерс, показа, че икономическата рецесия в САЩ най-вероятно ще приключи през третото тримесечие. Все още обаче съществува несигурност относно скоростта и продължителността на икономическото възстановяване.

Петролните фючърси поскъпват с 1 цент до 73,51 долара за барел в часовете на електронната търговия на международната петролна борса в Лондон. Вчера цената на петрола тип „Брент“ се понижи с 9 цента, или 0,1%, до 73,50 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още