fallback

Рецесията в САЩ свършва през третото тримесечие

70% от участниците в анкета сред икономисти вярват, че американската икономика ще направи U-образно възстановяване

18:35 | 10.08.09 г.

Най-лошата рецесия от времената на Голямата Депресия вероятно ще свърши през третото тримесечие, но съществува несигурност относно скоростта и продължителността на икономическото възстановяване, сочи проучване сред икономисти, цитирано от Ройтерс.

90% от анкетираните икономисти вярват, че краят на икономическия спад ще бъде обявен през настоящото тримесечие.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ, който измерва състоянието на икономиката, се сви през второто тримесечие с 1% след като падна с 6,4 на сто през първото.

Две трети от участниците в анкетата вярват, че американската икономика ще направи U-образно възстановяване, белязано от ръст на БВП под средния, след което ще последва силен растеж през втората половина на 2010 година.

Други 17% вярват че възстановяването ще има V-образна форма, и също толкова считат, че графиката на ръста на БВП ще има W-образна форма.

Ръстежът през втората половина от годината се очаква да бъде подкрепен от намаление на темпа на спад на бизнес запасите, подобрение на потребителските разходи и инвестициите в жилищни имоти, докато тези в нежилищно недвижимо имущество ще окажат ограничаващо влияние върху ръста на БВП.

Въпреки оптимистичната картина за ръста на икономиката на САЩ, икономистите вярват, че безработицата вероятно ще остане проблем като прогнозите са тя да надхвърли 10% по-късно през годината или в началото на 2010.

„Дебатът в момента е фокусиран върху скоростта, силата и продължителността на възстановяването“, сочи докладът.

70% от анкетираните считат, че нормата на безработица няма да падне под 7% до втората половина на 2012 година.

Слабостта на пазара на труда, заедно с излишъка от капацитет в много бизнес сектори ще притъпяват инфлационния натиск, се казва още в изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още