fallback

Икономиката на Латвия се сви с рекордните 19,6%

Продажбите на дребно намаляват с 28,5% през второто тримесечие, а промишленото производство се свива с 18,7%

17:25 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт на Латвия се сви с рекордните за страната 19,6% на годишна база през второто тримесечие на тази година. Това е вторият по големина икономически спад в Европа след този на съседната Литва, където БВП се сви с 22,4% спрямо второто тримесечие на 2008 г.

Това е най-силното понижение на БВП от 1995 г. досега, съгласно предварителните данни на статистическия офис в Рига. Икономическият спад в Латвия набира скорост, след като брутният вътрешен продукт на балтийската страна се сви с 18% през първото тримесечие.

Икономисти, интервюирани от Bloomberg, очакваха още по-силен икономически спад в размер на 22% на годишна база. Продажбите на дребно намаляват с 28,5% през второто тримесечие, а промишленото производство се свива с 18,7%. Окончателните данни ще бъдат публикувани на 8 септември.

Латвийската икономика, която бе най-бързо развиващата се в Европейския съюз през 2006 г., вече е начело на най-засегнатите от кризата страни, редом с Литва и Естония. Поради това се наложи Латвия да се обърне за финансова помощ в размер на 7,5 млрд. евро към Международния валутен фонд.

Правителството се съгласи да намали държавните заплати и пенсиите, в усилията си да овладее бюджетния дефицит и да отговори на изискванията на МВФ, който не пожела да отпусне договорената помощ, докато законодателите не поемат ангажимент да ограничат разходите си.

От друга страна, някои икономисти се опасяват, че съкращаването на разходите и заплатите може да изостри допълнително последиците от рецесията през тази година. Парламентът прие бюджетни съкращения на стойност около 500 млн. лата на 16 юни, за да се осигури притока на средства от МВФ.

Правителството се ангажира да съкращава своите разходи или да увеличава приходите си с 500 млн. лата годишно до 2012 г., за да може страната да отговори на изискванията за въвеждането на единната валута. В момента Латвия участва във валутния механизъм ERM II.

Инфлацията в страната се понижи до 2,5% на годишна база през юли, което е най-ниското инфлационно ниво за последните повече от шест години. Търговският дефицит на Латвия се сви до 67 млрд. латвийски лата (136 млн. долара) през юни, най-ниската му стойност от февруари 2002 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още