fallback

Задава се труден септември за щатските борси

Септември е и най-тежкият месец за американските фондови борси в исторически план

16:11 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на волатилността CBOE S&P 500 Volatility Index, който е по-известен като индекс на инвеститорския страх, или VIX, подсказва, че все повече инвеститори в американски ценни книжа очакват корекция на индекса S&P 500 с приближаването на септември.

Септември е най-тежкият месец за американските фондови борси в исторически план, редом с февруари, предаде Bloomberg. През септември 2008 г. S&P 500 се понижи с 9% след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers. През септември 1931 г. той се е сринал с рекордните 30%.

Обикновено VIX се движи в обратна посока на S&P 500, защото търсенето на застраховка срещу риск от понижение на индекса се увеличава тогава, когато акциите поевтиняват. Фючърсите върху индекса, които изтичат през септември, са с 3,3 пункта по-високи от текущата му стойност от 24,7 пункта.

Фючърсите показват, че пазарните участници очакват повишение в стойността му в размер на 13% през следващите пет седмици. Това загатва, че инвеститорите искат да се застраховат срещу по-висока волатилност на фондовите борси в САЩ и срещу евентуални понижения на котировките.

Този спред между текущата стойност на индекса и тази на фючърсите е сравнима с тази от август 2008 г., малко преди колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers. Той донесе на S&P 500 най-силното му понижение в рамките на два месеца за последните 21 години.

Противоположните движения на VIX и S&P 500 потвърждават в 81% от случаите през последните пет години. Фючърсите върху VIX, чиято стойност е по-голяма от текущата стойност на индекса показват, че инвеститорите очакват флуктуации и поевтиняване на акциите.

Средната стойност на VIX от създаването му преди 19 години е 20,22 пункта. Той прескочи нивото от 50 пункта за първи път през октомври миналата година и достигна рекордните 89,53 пункта на 24 октомври под влияние на опасенията за колапса на финансовия сектор и загубите от ипотечната криза.

Текущата стойност на индекса на инвеститорския страх от 24,76 пункта показва, че пазарните участници оценяват вероятността S&P 500 да промени стойността си със 7,2% през следващите 30 дни на около 68%.

Според икономистите печалбата на компаниите от S&P 500 ще се понижи средно 22% през това тримесечие, преди да отчете ръст от 61% през следващото. С изключение на банките, инвестиционните и застрахователните компании, печалбата на дружествата се очаква да намалее с 8,6% през четвъртото тримесечие.

За последните пет месеца S&P 500 се е повишил с 49% и така пазарната оценка на акциите в неговия състав стигна най-високото си ниво от декември 2004 г. В рамките на изминалата седмица S&P 500 добави 2,3%, след като безработицата в САЩ се понижи, а продажбите на жилища отчетоха ръст.

Междувременно оборотът на фондовата борса в Ню Йорк се забави и отчете най-големия си тримесечен спад за последните две десетилетия. Средно 1,34 млн. акции са били изтъргувани на борсата в периода от 1 май до 7 август, което е с 16% по-малко от среднодневния оборот от 1 януари до 1 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още