fallback

Русия отказа на Украйна кредит за закупуване на газ

През третото тримесечие на 2009 г. в украинските газохранилища трябва да се доставят не по-малко от 10 млрд. кубични метра газ, които възлизат на около 2 млрд. долара

15:52 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Русия няма намерение да дава на Украйна кредит за закупуване на руски газ. Това заяви вицепремиерът на страната Игор Сечин, цитиран от вестник „Ведомости“.

В началото на годината Украйна поиска от Русия 4,2 млрд. долара на заем за газови покупки с цел запълване на газохранилища. През май руският премиер Владимир Путин заяви, че би разгледал такава възможност, ако половината от парите дойдат от Европейския съюз. 

В началото на август стана ясно, че европейски банки биха отпуснали до 1,7 млрд. долара кредити на Украйна за периода 2009-2010 г. Едва 300 млн. долара от тази сума обаче биха могли да бъдат отделени като кредит за Нафтогаз за закупуване на руски газ. При това положение Русия се отказва да разглежда възможността за кредитиране, съобщава руското издание.

По думите на Александър Гудма, съветник на украинския премиер, искането, отправено от Киев в началото на годината, за кредитиране от страна на Русия, остава в сила и към момента.

На 7 август Нафтогаз се разплати с Русия за доставките на газ през юли. Според споразумението, подписано между Русия и Украйна през януари тази година, Нафтогаз е задълженa да заплаща цялата сума за потреблението на газ за даден месец не по-късно от седмо число на следващия месец.

През третото тримесечие на 2009 г. в украинските газохранилища трябва да се доставят не по-малко от 10 млрд. кубични метра газ, които възлизат на около 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още