fallback

Данните за БВП повишиха индексите в Индонезия

Икономиката на страната нараства с 4% през второто тримесечие, което е най-силният ръст сред страните в югоизточна Азия

13:08 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсите в азиатския и тихоокеанския регион приключиха днешната сесия с убедителни ръстове, начело с индексите в Хонконг и Индонезия. Днес стана ясно, че икономиката на Индонезия нараства с 4% през второто тримесечие, което е най-добрият резултат сред страните в Югоизточна Азия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Индонезия се е повишил с 4% през второто тримесечие спрямо предходното, когато отчете ръст от 4,4%. За това допринасят в най-голяма степен секторът на услугите и строителството. Анализаторите очакваха ръст на икономиката от 3,8%.

Основният борсов индекс в Индонезия Jakarta Composite завърши днешната сесия с ръст от 1,7% до 2389,6 пункта благодарение на добрите икономически данни. Той се е повишил с над 76% от началото на тази година и вече се намира на нивата си от началото на юли 2008 г.

Най-силен ръст днес записа борсата в Хонконг, където Hang Seng се повиши с 2,7% до 20 929,5 пункта. В Китай Shanghai Composite изгуби 0,3% до 3249,7 пункта въпреки новината, че продажбите на имоти в страната са скочили с 60% като стойност през първите седем месеца на годината.

Изненадващо силният ръст на машинните поръчки в Япония през юни, както и понижението на безработицата в САЩ през юли, вдъхнаха надежда на инвеститорите, че най-тежкият момент от кризата е отминал за двете най-големи икономики на света, предаде Bloomberg.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 се повиши с 1,1% до 10524,3 пункта, а по-широкият Topix добави 1,3% към стойността си до 969,2 пункта. Поевтиняването на японската йена спрямо щатския долар повиши цените на акциите на компаниите от автомобилния и потребителския сектор.

Въпреки големите щети, които тайфунът Моракот нанесе на Тайван, основният борсов индекс Taiex успя да се повиши с 0,2% до 6882,9 пункта. Природното бедствие предизвика най-големите наводнения в страната за последните 50 години и прекъсна борсовата сесия в петък.

Индексите в тихоокеанския регион също приключиха търговията на положителна територия. Австралийският S&P/ASX 200 добави 0,1% до 4304,1 пункта, след като ипотечното кредитиране в страната регистрира ръст за девети пореден месец през юни.

В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,4% и завърши сесията на ниво от 3081 пункта. Правителствен доклад от днес разкри, че цените на жилищата в страната се повишават за трети пореден месец през юли, като записват ръст от 0,7% спрямо месеца преди това.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски фондови борси плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1% до 111,82 пункта по време на днешната сесия. MSCI Asia Pacific приключи миналата седмица със седмична загуба от 1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още