fallback

Щатските фондови пазари стават уязвими след ралито

Индексите в САЩ са се повишили с над 50% от март, което застрашава по-нататъшния ръст на котировките при липсата на добри данни

10:03 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

В рамките на едва пет месеца основните борсови индекси в САЩ са увеличили стойността си с над 50%. От една страна, това е добра новина, защото показва увереността на инвеститорите относно икономическото възстановяване. От друга страна, обаче е възможно отстъпление при липсата на добри икономически данни.

Ралито на фондовите пазари е предизвикано от редица фактори, включително и от облекчението, че финансовата система няма да рухне, от признаците, че икономиката се възстановява, а отскоро и от изненадващо добрите тримесечни финансови резултати на публичните дружества.

Междувременно скорошното силно повишение на цените на стоките, начело с петрола, отново направи актуална темата за либералната парична политика и инфлацията. Поради това в тазседмичната среща на Федералния резерв инвеститорите ще очакват този проблем да бъде засегнат.

Според анализаторите Федералният резерв ще запази основната лихва в САЩ на рекордно ниското ниво от 0-0,25% за девети пореден месец тази сряда. В доклада на централната банка инвеститорите ще търсят насоки за посоката на развитие на икономиката и инфлационните рискове.

В понеделник няма важни икономически новини. Във вторник ще се публикуват данните за продуктивността на икономиката през второто тримесечие, индексът на икономическите очаквания, както и данните за запасите на веригите за търговия на едро през юни.

В сряда се очакват данните за търговския баланс на САЩ през юни, седмичната промяна в петролните запаси, както и бюджетният дефицит на правителството през юли. Най-важни обаче ще бъдат лихвеното решение и икономическите прогнози на Федералния резерв в 21:15 ч. българско време.

В четвъртък идва ред на седмичните данни за новите молби за помощи при безработица, продажбите на дребно през юли, бизнес запасите през юни и цените на вносните стоки през юли. В четвъртък преди началото на борсовата сесия се очакват и отчетите на веригата за търговия на дребно Wal-Mart.

Това ще бъде единствената компания от индекса Dow Jones IA, която ще съобщи своите тримесечни резултати през тази седмица. Равносметката досега показва, че печалбата на компаниите от по-широкия индекс S&P 500 се е понижила средно с 28,3% на годишна база, предаде CNN.

Това ще бъде осмото поредно тримесечие, в рамките на което печалбата на компаниите намалява. Това е най-продължителният период на свиване на положителния финансов резултат на публичните дружества в състава на индекса, откакто Thomson Reuters започват да събират данните преди 15 години.

В петък ще стане ясно дали дефлацията в САЩ се увеличава. Тогава ще се публикуват и данните за индустриалното производство и степента на оползотворяване на производствения капацитет през юли, както и индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за август.

През тази седмица американското правителство ще проведе и три аукциона за продажбата на държавни ценни книжа с различен матуритет на обща стойност 75 млрд. долара. Търсенето на аукционите ще покаже дали интересът на инвеститорите към тези ценни книжа намалява поради рекордната задлъжнялост на американската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още