fallback

Фалираха още три банки в САЩ

Броят на банковите фалити в Щатите от началото на годината досега достигна 72

10:31 | 08.08.09 г.

Слабите икономически условия в САЩ продължават да вземат жертви в сектора на финансовите услуги. Американските регулаторни органи затвориха три нови банки в петък, с което общият брой на банковите фалити в страната от началото на годината досега достигна 72.

През 2008 г. бяха затворени общо 25 щатски банки спрямо едва 3 през 2007 г.

През сегашната финансова криза базираният в Сиатъл кредитор Washington Mutual стана най-големият банков фалит в историята на САЩ. Банката беше затворена през септември заради загуби от ипотеки и проблеми с ликвидността.

Клиентите на трите банки ще имат достъп до парите си през уикенда с чекове, банкомати или дебитни карти, уточняват от щатската Федерална корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), която застрахова до 250 хил. долара на сметка.

Корпорацията следи отблизо списък с проблемни банки, които към края на първото тримесечие наброяват 305, но имената им не са разкрити.

От FDIC изчисляват, че трите затворени банки ще й струват общо около 185 млн. долара.

Две от затворените в петък банки са базирани във Флорида, а една е в Орегон. First State, Флорида, има активи за 463 млн. долара и 387 млн. долара депозити. Очаква се фалитът й да струва на корпорацията около 116 млн. долара.

Фалитът на Community National Bank, Флорида, с активи за 97 млн. долара и депозити за 93 млн. долара, се очаква да коства на корпорацията около 24 млн. долара.

Community First Bank, Орегон, е имала активи на стойност 209 млн. и депозити за 182 млн. долара. Фалитът й ще възлезе на около 45 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още