fallback

Турция подписа за Южен поток

Русия постигна поредна победа в развитието на газовите си планове

18:52 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руският министър-председател Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган подписаха в Анкара споразумение за изграждането на част от газопровода Южен поток през териториалните води на Турция в Черно море, предаде AP.

Чрез споразумението Русия се надява да запази влиянието си в доставките на газ за страните от Европейския съюз (ЕС) въпреки усилията на Общността да диверсифицира енергийните си източници.

По време на пресконференция в турската столица Путин заяви, че Южен поток е алтернатива на газопровода Набуко – проект, поддържан от Европейския съюз, като обаче по думите му двата обекта не трябва да се приемат като конкурентни.

След като бъде построен, Южен поток ще свързва Русия с България, откъдето ще преминават доставките към останалите потребители от ЕС. Страната ни участва и в проекта Набуко.

Споразумението с Турция дава на Русия улеснен достъп до България, като се заобикалят украинските води. Някои привърженици на проекта се опасяват, че Украйна би отказала на Руската държава преминаването на газопровод през териториалните води на страната.

Още по темата:

„Южен поток” и „Набуко” са на стартовата линия - кой ще финишира пръв?

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още