fallback

Азиатските борси се пренесоха на отрицателна територия

Най-силно се понижиха индексите в Индонезия, след като централната банка намали лихвата за девети пореден месец

12:13 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион приключиха днешната сесия на отрицателна територия, в резултат на което регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific се понижи за втори пореден ден. Това не е случвало през последния месец, предаде Bloomberg.

Най-силно се понижиха индексите на фондовата борса в Индонезия, след като централната банка намали основната лихва в страната за девети пореден месец. Редукцията е с четвърт процентен пункт и по този начин основният лихвен процент вече е на ниво 6,5 на сто.

Основният борсов индекс в Индонезия Jakarta Composite губи 2,1% до 2309,6 пункта. Все пак от началото на годината Jakarta Composite се е повишил с над 70%, което го нарежда сред най-печелившите индекси в света. Вчера той отчете най-високата си стойност за последните 13 месеца.

Песимистичните настроения се пренесоха и на борсите в тихоокеанския регион. Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 1% до 4264,5 пункта, въпреки че износът на страната се увеличава с 2% през юни, а търговският дефицит намалява. В Нова Зеландия NZX 50 отстъпи с 0,3% до 3084,1 пункта.

Отрицателното салдо по търговския баланс на Австралия се свива до 441 млн. австралийски долара през юни спрямо ревизираната стойност от 737 млн. австралийски долара за месеца преди това. Вносът на стоки остава почти непроменен през разглеждания месец.

Силно се понижи индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225, който отстъпи с 1,2% до 10252,5 пункта. В Китай Shanghai Composite също намаля с 1,2% до 3428,5 пункта, а основният индекс в Хонконг Hang Seng се понижи за втори пореден ден и днес губи 1,5% до 20494,8 пункта.

В резултат на това регионалният индекс MSCI Asia Pacific намалява с 1,1% до 111,84 пункта от началото на днешната волатилна сесия. От 14 юли досега борсовият измерител се повишаваше непрекъснато, с изключение на две сесии, благодарение на добрите финансови отчети на компаниите в региона.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 57% от петгодишното дъно, което отчете на 9 март, и по този начин пазарната оценка на включените в него компании стана 25 пъти по-висока от прогнозираните им печалби за тази финансова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още