fallback

Индексите в САЩ посрещат рождения ден на Обама с ръст

Борсовите индекси излязоха на зелено в средата на търговията

20:10 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в САЩ смени посоката си и премина на положителна територия. Така пазарите са на път да поднесат ново повишение като подарък за рождения ден на американския президент Барак Обама.

Днес президентът на САЩ Обама навършва 48 години. Той влезе в историята като първия тъмнокож президент на Америка. С името на Обама мнозина свързват надеждата за изход от финансовата и икономическа криза, която скова Америка, а в последствие се прехвърли и към останалия свят.

След отстъплението на водещите американски индекси в началото на днешната сесия, в средата на търговията инвеститорите изведоха показателите на положителна територия.

В 20:00 часа българско време индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,3 на сто до 9 311 пункта. Вчера индексът на 30-те най-големи дружества на Нюйоркската фондова борса записа най-високата си стойност за последните девет месеца.

Широкият индекс S&P 500 също напредва с толкова, успявайки да се задържи над границата от 1 000 пункта, която бе премината вчера. Днес широкият американски бенчмарк добавя 0,31 на сто до 1 006 пункта.

Считаният за технологичен индекс Nasdaq Composite се повишава с по-умерен темп, добавяйки 0,2 на сто до 2 013 пункта. Днес стана ясно, че приходите на американските домакинства отчитат рекореден за последните пет години спад от 1,3% на месечна база през юни. Личният разполагаем доход също се понижава с 1,3%, след като ефектът от правителствените програми за насърчаване на потреблението се изчерпа.

Междувременно разходите на домакинствата се повишават за втори пореден месец с 0,4% на месечна база, след като се повишиха с 0,1% за месеца преди това. Най-силно нарастват покупките на нетрайни стоки, които се увеличават с 1,7% на месечна база.

Отделен доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти разкри, че планираните продажби на жилища в САЩ се повишават силно през юни и то за пети пореден месец. Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажба, отчита ръст от 3,6% на месечна база.

Днес американското правителство ще гласува и предложението на средствата по програмата „Кеш за стари коли“ да се увеличат с още 2 млрд. долара, след като голяма част от първоначално заделените 1 млрд. долара бе похарчена.

*Актуално към 20:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още