fallback

Щатските борси направиха крачка назад след силното рали

Индексите отстъпиха в началото на сесията, след като ралито им през последните три седмици ги изведе до многомесечни върхове

18:00 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ започнаха сесията във вторник с леки понижения, след като силният ръст на котировките в понеделник изведе индексите до най-високата им стойност от началото на тази година.

Най-старият борсов бенчмарк Dow Jones IA губи минималните 0,1% до 9279,3 пункта час и половина след началото на търговията. Вчера индексът на 30-те най-големи дружества на Нюйоркската фондова борса записа най-високата си стойност за последните девет месеца.

По-широкият S&P 500 се понижава с 0,2% до 1 000,5 пункта, след като в понеделник той се повиши над психологическото ниво от 1000 пункта за първи път от миналия ноември.

Индексът, обединяващ компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава най-силно с 0,4% до 2001,6 пункта. Той завърши предишната сесия над ключовото ниво от 2 хил. пункта за първи път от ноември миналата година

Днес стана ясно, че приходите на американските домакинства отчитат рекореден за последните пет години спад от 1,3% на месечна база през юни. Личният разполагаем доход също се понижава с 1,3%, след като ефектът от правителствените програми за насърчаване на потреблението се изчерпа.

Междувременно разходите на домакинствата се повишават за втори пореден месец с 0,4% на месечна база, след като се повишиха с 0,1% за месеца преди това. Най-силно нарастват покупките на нетрайни стоки, които се увеличават с 1,7% на месечна база.

Отделен доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти разкри, че планираните продажби на жилища в САЩ се повишават силно през юни и то за пети пореден месец. Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажба, отчита ръст от 3,6% на месечна база.

Днес американското правителство ще гласува и предложението на средствата по програмата „Кеш за стари коли“ да се увеличат с още 2 млрд. долара, след като голяма част от първоначално заделените 1 млрд. долара бе похарчена.

*Актуално към 18:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още