fallback

Безработицата в Испания забавя темпа си, но остава около 18%

Публични проекти допринасят за спад на новорегистрираните безработни за трети пореден месец

16:25 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на новите безработни в Испания намалява за трети пореден месец през юли, което показва успеха на проектите на правителството за създаване на работни места, както и ролята на летния туристически сезон за намирането на работа.

Молбите за помощи при безработица са паднали с близо 21 хил. през юли и така безработните наброяват 3,54 млн. души. Това прави ниво на безработица от 18 на сто - най-високото за всички страни членки на Европейския съюз, предава FT.

Спрямо юли миналата година безработните в Испания са се увеличили с над 1 млн. души, което е ръст от над 46 на сто.

Социалистическото правителство в страната, което търпи сериозен спад на доверието в действията си, определи спада в молбите за безработица като добра новина.

„Данните за юли потвърждават, че ръстът на безработицата продължава да се забавя в унисон с действията на правителството, които са стартирали през април“, обяснява Маравиля Рохо, главен секретар по въпросите на заетостта.

Въпреки това обаче Рохо предупреждава, че е прекалено рано за перманентна смяна на посоката и признава, че безработицата може да започне да се увеличава отново. Според прогнози на анализатори ще стане именно така, като, преди да се стигне до рязък спад, безработицата ще достигне 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още