fallback

UBS записа загуба от 1,4 млрд. франка поради преструктуриране на дейността

Най-голямата швейцарска банка е съкратила 7500 работни места от февруари

09:53 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата швейцарска банка по размера на своите активи – UBS, отчете загуба за трето поредно тримесечие заради разходите, свързани с преструктуриране на дейността и таксите за подобрение на собствения дълг на финансовата компания.

Нетната загуба на UBS за второто тримесечие се увеличава до 1,4 млрд. швейцарски франка (1,32 млрд. долара) спрямо отрицателен финансов резултат от 395 млн. франка за същия период на миналата година, предаде Bloomberg.

Икономистите очакваха по-голяма загуба в размер на 1,5 млрд. франка. От февруари досега UBS е съкратила 7500 работни места и продаде своето звено в Бразилия, за да оптимизира разходите си и да се приспособи към новата икономическа обстановка.

Инвестиционното подразделение на UBS реализира загуба от 1,85 млрд. франка в сравнение с отрицателен финансов резултат от 5,24 млрд. франка за второто тримесечие на 2008 г. Печалбата от управление на активи намалява със 77% на годишна база до 82 млн. франка.

В момента в САЩ се води съдебно дело срещу швейцарската банка. Американските власти искат UBS да предостави информация за сметките на 52 хил. американски клиенти, които са заподозрени от правителството в укриване на данъци.

Въпреки че делото все още не е приключило, то доведе до силен отлив на клиенти от UBS, който е най-осезаем в звеното за управление на активи. Съдебното дело е коствало на банката около 22,3 млрд. франка през разглежданото тримесечие под формата на отлив на капитали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още