fallback

HSBC отчете неочаквана печалба благодарение на търговията с ценни книжа

Печалбата на инвестиционното подразделение на HSBC възлиза на 6,3 млрд. долара за първото полугодие

14:55 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата европейска банка HSBC изненадващо отчете печалба за първата половина на годината, след като положителният финансов резултат на звеното за търговия с ценни книжа нарасна повече от два пъти в рамките на разглеждания период.

Нетната печалба на HSBC за първото полугодие намалява с 57% на годишна база до 3,35 млрд. долара. За сравнение печалбата е била 7,72 млрд. долара за същия период на 2008 г. Икономистите очакваха HSBC да отчете загуба от 600 млн. долара, предаде Bloomberg.

Печалбата на инвестиционното подразделение за полугодието преди данъчно облагане възлиза на 6,3 млрд. долара. Това е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година и се дължи главно на приходите от поемането на емисии и валутните търговия.

Финансовата компания е заделила 13,9 млрд. долара за покритието на лоши кредити през първото полугодие. За разлика от другите големи британски банки RBS и Lloyds, HSBC успя да се справи с последиците от кризата без финансовата помощ на правителството.

Акциите на HSBC поскъпнаха с 6,5% до 6,45 паунда на Лондонската фондова борса след публикуването на отчетите за полугодието. Пазарната капитализация на финансовата група се е повишила с 5% от началото на тази година до 111,8 млрд. паунда.

По-рано днес стана ясно, че втората по големина британска банка – Barclays, е приключила полугодието с печалба преди данъци в размер на 2,98 млрд. паунда. Инвестиционното поделение на финансовата институция – Barclays Capital, е удвоило своята печалба от 534 млн. лири на 1,05 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още