fallback

Държавните инвестиционни фондове отново излизат на пазара

Апетитът на страните с големи валутни резерви за нови придобивания на международните пазари се завръща

12:21 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавните инвестиционни фондове отново засилват апетита си за сделки на западните пазари, след като първото тримесечие на 2009 година беше най-слабото откъм чуждестранни инвестиции от 2005 година досега.

Фондовете, които са собственост на богати на петрол държави или големи износители, са направили придобивания за 6,8 млрд. долара в едва 26 сделки през първото тримесечие на годината, заявяват анализатори от Monitor Group и Fondazione Eni, цитирани от FT.

Това представлява спад от над 50 на сто спрямо инвестициите, извършени през първото тримесечие на миналата година.

В същото време според Deutsche Bank притежаваните от държавните фондове дялове от компании са загубили около 45 на сто от стойността си за периода между края на 2007 и началото на 2008 година. Това от своя страна е редуцирало общия размер на портфейлите с около 18 на сто.

След тежкия период от първото тримесечие на 2009 година обаче ситуацията, която се наблюдава на световните пазари, се подобрява значително и държавните инвестиционни фондове се активизират. Въпреки това обаче голяма част от тях остават внимателни и все още чакат правилния момент за влизане на пазара.

През юли държавният инвестиционен фонд на Катар обяви, че е в процес на разговори за придобиване на дял от Volkswagen, Китай пък придоби Goodman Group – австралийска компания за недвижими имоти и канадската минна компания Teck.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 03.08.09 г.
fallback
Още от Свят виж още