fallback

Печалбата на Barclays нагоре с 8%, проблемните кредити се удвояват

Резултатите на британската банка са доста по-ниски от прогнозите на анализаторите

10:27 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина британска банка – Barclays, разочарова пазарите с по-лоши от очакваните резултати. Финансовата институция отчете ръст на печалбата си за първата половина на годината с едва 8 на сто, като в същото време лошите кредити в баланса почти се удвояват.

Barclays е приключила полугодието с печалба преди данъци в размер на 2,98 млрд. паунда при очаквания на анализаторите за положителен резултат от 3,5 млрд. паунда. За същия период на миналата година финансовата институция постигна печалба от 2,75 млрд. лири, съобщава CNBC.

От банката съобщават, че тенденциите от първото полугодие са се пренесли и в месец юли. Прогнозите са, че тежката ситуация, в която оперира финансовата система, ще се запазят и през следващите месеци.

Инвестиционното поделение на финансовата институция – Barclays Capital, е удвоило своята печалба от 534 млн. лири на 1,05 млрд. лири. Основната причина за това е придобиването на операциите на Lehman Brothers на американския пазар. За силното представяне са допринесли още високите приходи от търговия с финансови инструменти.

В същото време обаче Barclays Capital отчита отписване на кредитни експозиции за 4,68 млрд. лири. В това число попадат лоши кредити за 1,17 млрд. лири. Още 3,39 млрд. са отписани от други активи на финансовата институция или са заделени като провизии, което води до общи кредитни отписвания за 4,56 млрд. лири.

За сравнение през първата половина на миналата година бяха отписани лоши кредитни инструменти за почти двойно по-малка сума – 2,45 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още