fallback

Рубини очаква ръст в цените на суровините през 2010 година

Професорът се присъедини към мнението на Грийнспан, че вече има значителни сигнали за възстановяване

09:41 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският професор по икономика Нуриел Рубини смята, че цените на суровините ще продължат да се повишават и през 2010 година. „Когато глобалната икономика поеме към растеж и прекрати рецесията ще видим удължаване на ралито при суровините – особено през следващата година“, смята Рубини.

В същото време Рубини заявява, че „сега сякаш има светлина в края на тунела“, с което се присъединява към мнението на бившия шеф на американския Федерален резерв Алън Грийнспан, че вече има доста сигнали за възстановяване на икономиката, предава Bloomberg.

Според Грийнспан най-суровата рецесия за последните десетилетия в САЩ може би вече отхлабва своята хватка и икономиката може да възстанови своя ръст с темп, който е по-висок от предварителните очаквания на анализаторите.

В края на юли суровините отбелязаха най-голямото си поскъпване за последните повече от четири месеца. Причина за това станаха спекулациите, че най-тежката част от глобалната рецесия вече е отминало и че потреблението на сърнени култури, метали и суровини ще се повиши.

Поскъпването на суровините може да окаже подкрепа на австралийския долар, което кара специалистът да бъде „бичи“ настроен по отношение на островната валута. Това е така, тъй като страни като Австралия, Нова Зеландия и Канада традиционно привличат около 50 на сто от приходите си от износ именно от продажбата на суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още