fallback

EС: Украйна ще получи до $1,7 млрд., за плащане на руските газови доставки

Нуждите на страната се оценяват на 4,2 млрд. долара, но засега не са осигурени и половината от тези пари

14:43 | 01.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия обяви, че международни кредитори са готови да предоставят на Украйна до 1,7 млрд. долара като кредит за подпомагане на изплащането на задълженията по руските газови доставки. Парите ще бъдат насочени и към цялостна реформа на енергетиката на страната, добавят от ЕК.

Украйна прави опити да си осигури 4,2 млрд. долара, за да се разплати с Русия за доставките на газ. Проблемите между двете държави се точат от доста време, а през януари конфликтът дори доведе до спиране на доставките и оставянето на половин Европа без руското синьо гориво, припомня АР.

Надеждата на ЕС е да се стигне до по-прозрачни търговски отношения между Русия и Украйна, които да предотвратят бъдещи спирания на доставките. Проблемът е, че споровете между двете страни са силно политизирани, тъй като газовите компании, отговорни за доставянето на газ, са собственост на Русия и Украйна.

Кредитите ще дойдат от Световната банка, която е готова да плати 500 млн. долара за структурни и фискални промени в газовия сектор, както и от Европейската инвестиционна банка, която може да отдели до 450 млн. долара за подобряване на системата за транзит на газ.

Средства могат да дойдат и от Европейската банка за възстановяване и развитие, която е готова да кредитира Нафтогаз с 300 млн. евро тази и с още 450 млн. долара догодина, допълва АР.

Според съобщението на ЕК Украйна е обещала да направи промени в начина по който се ръководи нейния газов бизнес. Това „би трябвало да доведе до стабилността, необходима за редуциране на рисковете за бъдеща газова криза“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още