fallback

Dow Jones с най-силно месечно представяне от 2002 г.

Индексът на сините чипове е повишил стойността си с 8,6% от началото на юли

23:48 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки волатилната сесия основните борсови индекси в САЩ се повишиха с над 7% за последния месец, в резултат на което индексът на сините чипове Dow Jones IA записа най-силния си месечен ръст от октомври 2002 г.

Инвеститорите в САЩ приеха с умерен оптимизъм данните за брутния вътрешен продукт на страната през второто тримесечие, които се оказаха по-добри от очакваното и подсилиха надеждите, че кризата е към своя край.

Dow Jones IA завърши сесията с ръст от 0,2% до 9171,6 пункта. По-широкият S&P 500 остана почти без промяна на ниво от 987,5 пункта, а индексът на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижи с 0,3% до 1978,5 пункта.

От началото на месеца Dow Jones IA е повишил стойността си с 8,6%, което е най-силният му месечен ръст за последните близо седем години, предаде Bloomberg. S&P 500 е добавил 7,4%, а Nasdaq Composite е напреднал със 7,8%.

Днес стана ясно, че икономиката на САЩ се е свила с 1% през второто тримесечие, което се оказа по-малко от очаквания от икономистите тримесечен спад от 1,5%. Данните обаче бяха помрачени от спада на потребителските разходи.

Корекцията на данните за спада на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие също натежа върху котировките. Той бе коригиран до рекордните за последните 27 години 6,4% спрямо първоначално обявените 6,1%.

Разочароващи бяха и финансовите резултати на две от компаниите в състава на Dow Jones IA – петролната Chevron и медийната Walt Disney. Тяхната печалба намалява със съответно 71% и 25% на годишна база през второто тримесечие.

Освен данните за БВП, днес бе публикуван и индекса на икономическата активност в района на Чикаго за юли. Те показаха, че той се е повишил по-силно от очакваното, за да достигне най-високата си стойност от септември миналата година.

Показателят, който следи оценката на мениджърите на местни компании за бизнес климата, се повишава до 43,4 пункта през юли. Икономистите очакваха той да се увеличи по-слабо до 42,5 пункта спрямо 39,9 пункта за месеца преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още