fallback

Петролната компания Chevron отчете 71% спад на печалбата

Поевтиняването на петрола заличава положителния ефект от ръста в продукцията

19:18 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина петролна компания в САЩ Chevron отчете най-големия спад на своята печалба от 2002 г. насам, след като рецесията намали търсенето на гориво и доведе до рекорден спад в цените на суровия петрол.

Нетната печалба на Chevron за второто тримесечие намалява със 71% на годишна база до 1,75 млрд. долара, или 87 цента на акция, спрямо 5,98 млрд. долара, или 2,90 долара на акция, за същия период на миналата година.

Анализаторите очакваха базираната в Калифорния петролна компания да отчете по-голяма печалба на акция в размер на 92 цента, предаде Bloomberg. Производството на петрол се повишава с 5% до 2,67 млн. барела на ден.

Понижението на цените на енергийните ресурси през последните 12 месеца обаче заличава положителния ефект от ръста в продукцията. В резултат на това приходите на Chevron намаляват наполовина до 39,6 млрд. долара.

Петролните фючърси отчетоха най-силния годишен спад на своята цена през второто тримесечие. Междувременно потреблението на суровината се понижи с над 3 млн. барела на ден, по данни на Международната енергийна агенция.

Книжата на Chevron поскъпват с 1,3% до 68,59 долара за акция на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на петролната компания се е понижила с повече от 7% от началото на тази година.

Отчетите на Chevron допълниха картината за състоянието на петролния сектор. По-рано през седмицата двете най-големи петролни компании в света Exxon Mobil и Shell отчетоха рекорден спад на печалбата си за последното десетилетие.

Френската компания Total, която е третият по големина производител на петрол в Европа, отбеляза спад на печалбата си от 54% на годишна база през второто тримесечие, като производството намалява със 7,3%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още