fallback

Енергийният гигант Total със спад на печалбата от 54%

Третият по големина производител на петрол в Европа се присъедини към останалите разочароващи отчети в сектора

15:40 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френската компания Total, която е третият по големина производител на петрол в Европа, отбеляза спад на печалбата си от 54 на сто през второто тримесечие на годишна база. Така тя се присъедини към другите два гиганта в сектора – Exxon и Royal Dutch Shell, които също поднесоха слаби данни.

Печалбата на Total, без в нея да се включва изменението в цената на петролните й запаси и дела в Sanofi-Aventis, пада до 1,7 млрд. евро, след като миналата година беше постигнат положителен резултат от 3,7 млрд. евро.

Влошаването на постиженията на компанията се дължи на спада в търсенето на петролни продукти и резкия спад в цената на петрола през второто тримесечие. Тогава средната цена на петрола бе 60 долара, което е с цели 52 на сто по-малко от миналата година, пише Bloomberg.

От Total предупреждават, че инвестициите на компанията през тази година могат и да не достигнат планираните близо 18 млрд. долара, тъй като голяма част от проектите са отложени. Причината са опитите за съкращаване на разходите и предоговаряне на някои споразумения.

Като цяло за тримесечието производството на Total е паднало със 7,3 на сто, което се равнява на ежедневен добив от 2,182 млн. барела петрол. Това е ускоряване на спада спрямо първото тримесечие на годината, когато производството се сви с 4,5 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още