fallback

И Литва ще моли МВФ за помощ

Новият президент на страната Далия Грибаускайте призна, че може да бъде принудена да потърси кредит от фонда

14:58 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новият президент на Литва Далия Грибаускайте призна, че страната й може да бъде принудена да се обърне за помощ към Международния валутен фонд. Причината за това е нуждата от намиране на средства за стимулиране на икономиката и стабилизиране на бюджета.

Грибаускайте, която е първата жена, избрана за президент на страната, обяви, че заедно с финансовото министерство планират още един опит да наберат средства, след като през юни бе емитирана облигационна емисия от 500 млн. евро, предава FT.

Това обаче едва ли ще е достатъчно, става ясно от интервю за вестника, в което тя признава, че „ако външните условия не позволят рефинансирането на дълговете и ако пазарите са затворени“ ще бъде потърсена помощта на МВФ.

До момента Литва се въздържаше от подхода на своята съседка Латвия, която вече получи спешен заем от 7,5 млрд. евро от МВФ и Европейския съюз.

Данните за икономиката обаче показаха рязък срив на БВП през второто тримесечие от 22 на сто на годишна база и това увеличи опасенията относно възможностите на Литва да осигури финансиране на икономиката си.

С цел предпазване на бюджета от голям дефицит вчера Грибаускайте подписа закон за понижаване на заплатите в публичния сектор с 5 на сто. Това е втора подобна стъпка от началото на годината и се счита като важен ход с оглед постигане на споразумение с МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още