fallback

Deutsche Bank: Предстоят нови трусове във финансовата система

Нарастващият брой необслужени кредити ще доведе следващата вълна на кризата

14:08 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличаващият се брой необслужвани кредити сред потребителите и фирмите ще доведе до следваща вълна на кредитната криза, а това може да навреди тежко на банките, които до този момент са избегнали големите загуби. Това смята изпълнителният директор на една от най-големите финансови институции в Европа Deutsche Bank Йозеф Акерман.

„Настоящата криза се състои от поредица трусове с променящ се епицентър“, е заявил Акерман по време на среща вчера. „Лошите кредити са следващата вълна. Дори банките, които до момента се справяха относително добре, ще бъдат засегнати от нея“, казва специалистът, цитиран от Bloomberg.

Поради тази причина Deutsche Bank е заделила 1 млрд. евро като резерв за неутрализиране на ефектите от потенциалните лоши заеми през второто тримесечие. До този момент банката понася значителни удари, които са довели до седемкратно увеличаване на резервите, което значително влошава финансовите й резултати.

През настоящата седмица акциите на Deutsche Bank са подложени под масирани разпродажби, като са загубили около 10 на сто от стойността си.

„Кризата не е свършила. Ако се вгледаме в развитието на глобалната икономика, то можем да очакваме, че движението в положителна посока може да започне с бавна скорост през втората половина на годината. Все още обаче движението се осъществява на много ниски нива“, заявява Акерман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 31.07.09 г.
fallback
Още от Свят виж още