fallback

Китайската борса: пример за екстремни крайности

Shanghai Composite отчете рекорден месечен ръст за последните две години и се превърна в най-добре представящия се индекс на света

12:36 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китай, и по-точно развитието на китайската икономика и процъфтяването на местния фондов пазар, са една от основните икономически теми, които заемат централно място в медиите с икономическа насоченост от известно време насам.

Това не е учудващо, като се има предвид, че китайската икономика ускори темпа на своя растеж до 7,9% на годишна база през второто тримесечие въпреки рецесията в повечето развити и развиващи се икономики и свиването на световното потребление.

Интересът към китайската фондова борса също се увеличава с бързи темпове, след като китайският фондов пазар се превърна не само в най-печелившия на света от началото на тази година, но и във втори по пазарна капитализация след пазара на ценни книжа в САЩ.

От началото на тази година основният борсов индекс Shanghai Composite се е повишил с над 85%, след като през 2008 г. изгуби 65% от стойността си. Според борсовите анализатори силният му ръст се дължи до голяма степен на банковите заеми и програмите на правителството за насърчаване на икономиката, чиято стойност надхвърли 7,35 трлн. юана (1,1 трлн. долара).

Според бившия главен икономист на Morgan Stanley за Азия Анди Чи свръхкредитирането в страната може да доведе до надуване на балон на фондовата борса в Шанхай. По време на днешната сесия котировките се повишиха до нивата си отпреди година, а основният индекс Shanghai Composite отчете най-силния си месечен ръст от август 2007 г.

Shanghai Composite добави 2,7% до 3412,1 пункта в края на днешната сесия. От началото на месеца той е увеличил стойността си с рекордните за последните две години 15,3%, а за последните пет сесии е добавил 1,2%. Юли е седмият пореден месец, в рамките на който индексът се повишава.

В средата на тази седмица Shanghai Composite се понижи с близо 8% и приключи сесията със спад от 5%, след като опасенията, че пазарната оценка на местните компании е станала прекалено висока, взеха превес. По време на следващите две сесии обаче той заличи изцяло този спад.

Изминалият месец донесе значителни ръстове и на останалите борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион. В резултат на това регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски борси плюс Австралия и Нова Зеландия, се повиши за пети пореден месец.

Увереността, че най-трудният момент от икономическата криза е отминал, помогна на MSCI Asia Pacific да се увеличи с цели 8,3% от началото на юни. Той добави 1,8% към стойността си до 111,8 пункта по време на днешната сесия, което е най-високото му ниво от 26 септември миналата година.

Борсовият измерител се е повишил с 58% спрямо петгодишното дъно, което удари в началото на март. По този начин той изпреварва щатския S&P 500 и общоевропейския Dow Jones Stoxx 600, които са се повишили съответно с 46% и 43% от началото на март.

Ускоряването на темпа на растеж на китайската икономика, нарастването на индустриалното производство в Япония и поскъпването на енергийните ресурси и металите донесоха силен ръст на цените на акциите в региона.

По този начин основните индекси в Южна Корея и Тайван KRX 100 и Taiex напреднаха съответно с 14% и 10% в рамките на месеца. Те приключиха седмицата с повишение от 4% за KRX 100 до 3273,5 пункта и 1,5% за Taiex до 7077,7 пункта.

Силен месечен ръст в рамките на 10-15% отбелязаха борсите в Индонезия, Сингапур и Хонконг. Японският фондов пазар се представи „най-скромно“, след като индексът на най-добрите японски компании Nikkei 225 завърши седмицата и месеца с ръст от по 4%.

По-широкият Тopix се повиши за 11-та поредна сесия днес и записа най-продължителното си рали за последните 19 години. Дори и данните за рекордната дефлация в Япония през юни и за нарастването на безработицата до шестгодишен връх не успяха да спрат повишенията на котировките на борсата в Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още