fallback

Pfizer плаща $75 млн. на Нигерия за починали деца след тест на антибиотик

През 1996 по време на епидемия на менингит в Нигерия Pfizer провежда нелегални изпитания за лечението му с антибиотика Trovan

10:20 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската фармацевтична компания Pfizer ще заплати на Нигерия 75 млн. долара като компенсации заради неуспешните изпитания в страната на антибиотика Trovan, в резултат на което са починали 11 деца, съобщи AFP. Компенсацията е в резултат на споразумение между властите на нигерийския щат Кано, където са провеждани опитите, и компанията.

Според споразумението Pfizer създава фонд от 35 млн. долара за подпомагане на участниците в изпитанията при приемане на Trovan. Още 10 млн. долара ще получат властите на щата като компенсации за съдебните разходи по делото. Останалите 30 млн. долара Pfizer ще вложи в реализацията на проекти в областта на здравеопазването, посочени от властите на Кано.

В резултат на плащанията нигерийските власти ще оттеглят обвиненията си срещу фармацевтичната фирма, заради които исканията на компенсациите за починалите и пострадалите бяха за почти 3 млрд. долара.

През 1996 г., по време на епидемия на менингит в Нигерия, в щата Кано са проведени нелегални изпитания от Pfizer за лечението му с антибиотика Trovan. В опитите са участвали над 200 нигерийски деца, като 11 от тях са починали, а 189 са пострадали от различна степен на слепота, глухота и паралич. В резултат на епидемията от менингит в Нигерия са починали над 12 хил. човека.

Pfizer възнамерява да вложи около 8 млн. долара в рекламна кампания в Европа против тютюнопушенето, съобщи пък портала Campaign по собствена информация.

Според изданието Pfizer вече търси рекламна агенция, която ще организира рекламната кампания. Във Великобритания Pfizer вече пусна рекламен клип, в който се показва жена, отишла на лекар, за да се пребори с пристрастеността си към тютюнопушенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още