fallback

Магията на Disney бе ударена от кризата

Печалбата на компанията намалява с 25% на годишна база за тримесечието до 27 юни

09:19 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Трудната икономическа среда оказа своето влияние и върху финансовите резултати на Walt Disney за тримесечието, приключило на 27 юни. Печалбата на компанията намалява с 25% на годишна база поради спада в приходите на увеселителните паркове и от телевизионна реклама.

Нетната печалба на Walt Disney възлиза на 954 млн. долара, или 51 цента на акция, спрямо 1,28 млрд. долара, или 66 цента на акция, за същото тримесечие на 2008 г. Приходите на базираната в Калифорния компания намаляват с 6,9% на годишна база до 8,6 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Walt Disney Боб Айгър призна, че икономическите условия остават трудни, но въпреки това компанията вижда признаци за икономическа стабилизация. Той допълни, че темпът на възстановяване ще бъде несигурен и Disney ще се адаптира към него.

Walt Disney е собственик на телевизионните канали ABC и ESPN, като именно приходите на ABC отчитат най-силен спад през разглежданото тримесечие. Печалбата от оперативна дейност на ABC намалява с 34% на годишна база, след като рекламодателите редуцираха своите рекламни бюджети.

Приходите на филмовото студио на Disney, както и на увеселителните паркове, също намаляват значително. Въпреки това компанията възнамерява да открие тематичен парк в Шанхай и освен това планира да разшири дейността си в Хонконг, предаде Financial Times.

Disney планира мащабна международна експанзия, част от която са и инвестициите на спортния канал ESPN във Великобритания. Той придоби правата за излъчване на част от мачовете във Висшата лига за следващите три години.

По този начин ESPN стана пряк конкурент на британския спортен канал Sky, който се контролира от медийната група News Corp на Рупърт Мърдок. News Corp бе монополист в излъчването на мачовете от Висшата лига през последните 18 години.

Книжата на Disney поскъпнаха с 1,3% до 26,22 долара вчера на Нюйоркската фондова борса. Нейните финансови отчети бяха публикувани след края на сесията, в резултат на което цената на акция пада с 3% до 25,40 долара в часовете на електронната търговия.

От началото на тази година пазарната капитализация на Disney се е повишила с близо 16% до 48,7 млрд. долара. Компанията участва в състава на представителния индекс Dow Jones IA от 1991 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още