fallback

Печалбата на Exxon Mobil падна до петгодишно дъно

Нетната печалба на петролната компания отчита спад от 66% на годишна база, а приходите се свиват с 46 на сто

17:25 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата петролна компания в САЩ - Exxon Mobil, отчете най-слабата си печалба за последните пет години. Финансовите резултати на Exxon за периода от април до юни се оказаха по-лоши от прогнозите на анализаторите, след като рецесията намали търсенето на дизел, бензин и природен газ.

Нетната печалба на Exxon за второто тримесечие отчита спад от 66% до 3,95 млрд. долара, или 81 цента на акция, спрямо печалба от 11,7 млрд. долара, или 2,22 цента на акция, за същото тримесечие на 2008 г. Приходите намаляват с 46% на годишна база до 74,5 млрд. долара.

Печалбата на акция след приспадане на правните разходи, свързани с нефтения разлив през 1989 г., се оказа с 15 цента по-малка от очакванията на пазарните анализатори. Загубата на рафинериите на базираната в Тексас компания възлиза на 15 млрд. долара.

Производството на петрол и природен газ се свива с 3,3% в рамките на второто тримесечие. Цената на петролните фючърси междувременно отчете рекорден, спад като се понижи с 52% на годишна база за трите месеца до края на юни.

Exxon ще намали обратните изкупувания на акции през третото тримесечие с 20% до 4 млрд. долара. Това ще е трето поредно тримесечие на ограничаване на обратните изкупувания, след като паричният поток от оперативна дейност намаля със 79% през второто тримесечие.

Книжата на Exxon поевтиняват с 1,8% до 70,13 долара в началото на сесията на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на компанията, която участва в състава на представителния индекс Dow Jones IA, е намаляла с 12% от началото на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още