fallback

Европейците спестяват все повече и инвестират все по-малко

За първите три месеца на 2009 г. нивата на спестяванията на домакинствата в ЕС и еврозоната са отчели рекордни нива

16:44 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

През първото тримесечие на 2009 г. сезонно коригираното ниво на спестяванията на домакинствата в Европейския съюз (ЕС) и в еврозоната е продължило да се покачва, а това на инвестициите е задълбочило спада си, показва проучване на Евростат.

За посочения период сезонно коригираното ниво на брутните спестявания на домакинствата в ЕС е било 13,8% от брутния разполагаем доход, а на тези в еврозоната - 15,6 на сто, като това са най-високите нива на спестяване, регистрирани в ЕС и еврозоната от 1999 г. насам (тоест откакто се събират данни за показателя).

За сравнение, през последното тримесечие на миналата година нивото на спестяванията на гражданите на 27-те страни-членки на ЕС е било 12,3 на сто, а това на 16-те страни от еврозоната - 14,9%.

Нивото на инвестициите на домакинствата в ЕС е спаднало до 8,6% от брутния разполагаем доход през първото тримесечие на тази година спрямо 8,8 на сто през последното тримесечие на 2008 г. В еврозоната показателят се е понижил до 9,3 на сто за първото тримесечие на 2009 г. спрямо 9,8% за последното тримесечие на миналата година. Инвестициите на домакинствата в еврозоната са паднали до най-ниското си ниво, откакто се събират данни за показателя (от 1999 г. насам).

В еврозоната брутните фиксирани капиталови разходи (предимно инвестициите в жилища) регистрират 5,2% понижение, което е по-голямо от спада от 0,2% в нивото на разполагаем доход и това води до намаляване на нивото на инвестициите на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още