fallback

Китай ще контролира кредитирането с пазарни инструменти

Централната банка ще наблегне на употребата на пазарни инструменти, вместо да контролира директно паричното предлагане и кредитирането

09:37 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Китай съобщи, че ще използва пазарни инструменти, за да контролира растежа на кредитирането до края на тази година. Нейното ръководство потвърди, че ще запази своята умерено либерална парична политика в подкрепа на икономиката на страната.

Заместник-гуверньорът на централната банка Су Нин заяви, че финансовата институция ще наблегне на употребата на пазарни инструменти, вместо да контролира директно количеството на паричното предлагане и кредитирането през втората половина на годината, предаде Bloomberg.

След новината индексите на фондовата борса в Шанхай се понижиха. Лихвеният процент по овърнайт депозитите в Китай се повиши за първи път за последната седмица под влияние на спекулациите, че наличността на паричния ресурс ще бъде по-ограничена през идните месеци.

Според специалистите на инвестиционната банка Goldman Sachs растежът на кредитирането в Китай ще се забави от неустойчивото си ниво през тази година до около 15% през следващата. Укрепването на икономиката на страната ще намали търсенето на кредит, смятат от Goldman Sachs.

Китайските банки са предоставили като заеми рекордно високата сума от 7,37 трлн. юана (1,1 трлн. долара) през първата половина на годината. Сумата е два пъти по-голяма от заемите, отпуснати от индийските банки и това може да влоши качеството на заемите.

Двете най-големи банки в Китай по размера на своите активи – Industrial & Commercial Bank of China и China Construction Bank имат за цел да ограничат размера на новите заеми до 200 млрд. юана през втората половина на годината.

Паричният агрегат M2, който е най-широкият измерител на паричното предлагане в Китай, се повиши с 28,5% на годишна база през юни. Икономиката на Китай отчете годишен ръст от 7,9% през второто тримесечие на годината.

Депозитната база нараства с 10 трлн. юана до 56,5 трлн. юана към края на юни. Това показва, че част от отпуснатите заеми са се върнали обратно към банките под формата на депозити, вместо да достигнат до реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още