fallback

Черна гора обмисля да иска помощ от МВФ наесен

През 2007 г. Черна гора беше най-бързо развиващата се държава на Балканите с икономически растеж от 10,3 на сто, движен от сектора на недвижимите имоти

18:46 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Черна гора може скоро да последва примера на съседна Сърбия и да се обърне към Международния валутен фонд (МВФ) за помощ. Целта на заемното споразумение би била да се увеличи ликвидността във финансовата система и да се подкрепи бюджетът.

„През есента окончателно ще решим в каква посока ще се насочат разговорите, които вече водим на неформално ниво с МВФ”, заяви финансовият министър на страната Игор Лукшич, цитиран от Bloomberg. „Откакто използваме еврото, фискалната политика се превърна в основен инструмент на икономическата политика”, допълва той.

Черна гора, която едностранно реши да започне да използва единната валута от 2002 г., очаква тази година да отбележи спад на брутния си вътрешен продукт (БВП) от 1 на сто. Според някои икономисти понижението може да достигне 5%.

По думите на Лукшич страната очаква бюджетен дефицит от 2,5% от БВП за 2009 г.

През 2007 г. Черна гора беше най-бързо развиващата се държава на Балканите с икономически растеж от 10,3 на сто, движен от сектора на недвижимите имоти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още