fallback

Очакват 16% ръст в цената на платината до 2011 г.

Ръстът ще бъде движен от бижутерската и автомобилната индустрия

21:49 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на платината, която се използва най-вече в бижутерската и автомобилната индустрия, може да се повиши с 16% до 2011 г., показва анализ на Citigroup.

Ръстът ще бъде движен от търсенето на нови коли с устройства за контролиране на замърсяването, при които ценният метал намира приложение, в страни като САЩ и Китай.

Очакванията са цената на достигне 1400 долара за тройунция до тази година.

Подобряващите се автомобилни продажби е Китай и преориентирането към по-икономични коли в Щатите ще допринесат за доброто търсене на пазара на платина, смятат анализаторите.

Платината в момента се търгува при нива около 1200 долара за тройунция.

Миналата седмица положителни прогнози за метала даде и Bank of America. По нейни оценки металът ще повиши стойността си до 1500 долара „през следващите две години”.

В понеделник платината отбеляза най-силното си поскъпване от седем седмици, след като най-големият световен производител Anglo Platinum прогнозира скок на финансовите си резултати за полугодието.

Търговията във вторник в Ню Йорк обаче приключи с понижение за метала от 2,1% до 1196,60 долара за тройунция. Спад имаше и при златото, което поевтиня с 1,5% до 939,10 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още