fallback

Китай порица наливането на долари, поиска повече влияние*

Азиатската страна пожела да има по-активна роля в Световната банка и МВФ

20:44 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Чзжоу Сяочуан. Снимка: Китайската централна банка

По време на втория ден от срещата си на върха САЩ и Канада съсредоточиха вниманието си върху банковите реформи на местно и международно ниво, а не върху валутните въпроси или промяна в баланса между икономическите взаимоотношения между двете страни. Това съобщи ръководителят на Китайската централна банка Чзжоу Сяочуан, цитиран от Market Watch.

От дадено малко по-късно изявление на друг висш представител на Китай обаче става ясно, че "зелените пари" все пак са били във фокуса на дискусиите, показва информация на Ройтерс. Според китайската страна САЩ би трябвало да бъдат внимателни относно наливането на световните пазари на долари, докато светът се бори за възстановяването на икономическата стабилност.

По време на пресконференция ръководителят на централната банка е заявил още, че Китай не е настоявал Щатите да гарантират сигурността на китайските инвестиции в страната.

Някои американски представители са повдигнали темата за внасяне на равновесие в двустранните отношения с Китай със значението на вътрешното търсене в азиатската страна, но китайците не са продължили разговорите по въпроса.

По думите на китайския представител САЩ са се съгласили, че Китай би трябвало да има по-голяма роля в Световната банка и Международния валутен фонд.

По време на първия ден от срещата на върха, която се провежда във Вашингтон, американският финансов министър Тимъти Гайтнър обеща, че страната ще свие бюджетния си дефицит през следващите четири години и ще увеличи националните спестявания.

*Актуализирано към 21 часа

Още по темата:

Малките стъпки на китайския юан по пътя към глобално господство

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още