fallback

Латвия и МВФ постигнаха споразумение за разблокиране на парите за страната

Новината за постигнатото споразумение с фонда успокои опасенията за девалвация на лата, която можеше да дестабилизира валутите в региона

12:58 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Латвия и международния валутен фонд (МВФ) са постигнали предварително споразумение в понеделник, което дава възможност да бъде извършено първото плащане по отпуснатия през декември заем, съобщи Bloomberg.

Очаква се споразумението да разблокира около 195 млн. евро, които фондът задържа от март насам, тъй като Латвия не беше съгласна с исканите от МВФ съкращения на бюджета.

Балтийската страна се обърна за спасителен заем от 7,5 млрд. евро към Европейската комисия, МВФ и Световната банка през декември, след като втората по големина банка в страната поиска помощ от държавата.

Новината за постигнатото споразумение с фонда успокои опасенията за девалвация на лата, която можеше да дестабилизира валутите в региона.

По-рано вчера правителството на Латвия предупреди, че може да блокира сделката с фонда, но след това е било постигнато споразумение. Миналата седмица правителството заяви, че задържането на парите по транша може да провалят цялостния план за спасяване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още