fallback

Семейство Кирхнер – просперитет за Аржентина или за президентската двойка?

Опоненти на Нестор и Кристина Кирхнер ги обвиняват, че са натрупали богатство от спекулации с имоти

15:44 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нестор и Кристина Кирхнер – той предишен, а тя настоящ президент на Аржентина, са изпълнили предизборните си обещания за просперитет – богатството им се е увеличило шест пъти от избирането на Нестор Кирхнер през 2003 г., пише британското издание Guardian.

Според вестника двойката е натрупала богатство чрез спекулации с имоти и инвестиции, които са се оказали успешни дори и при спада на икономиката. Само миналата година богатството на семейство Кирхнер е нараснало със 158%.

Според информация, която семейство Кирхнер са предали на антикорупционните органи, двойката разполага с 28 имота, оценени на 3,8 млн. долара, четири компании, които струват 4,8 млн. долара, и банкови депозити за 8,4 млн. долара. Миналата година те са продали 16 имота, увеличавайки почти тройно банковите си сметки, и са разширили хотелиерския си бизнес в туристическото градче Ел Калафате. Задълженията им също са скочили заради взети банкови заеми.

Опоненти на двамата Кирхнер – които по образование са юристи, ги обвиняват, че използват политическите си връзки в родния си щат Патагония, за да купуват евтино общинска земя и да я продават с голяма печалба.

Двойката отрича да е направила нещо погрешно. Чрез свой говорител семейството заявява, че това, че са на такава длъжност не им пречи да сключват бизнес сделки. "Това е същината на капитализма", казват семейство Кирхнер, които са членове на леви партии.

Нестор Кирхнер беше президент до 2007 г., когато съпругата му Кристина, дотогава сенатор, беше избрана да управлява страната. Въпреки бързото възстановяване на Аржентина след срива на икономиката през 2001-2002 г., след идването на власт на Кристина Кирхнер станаха явни съществени проблеми.

Според анализатори инфлацията в страната е много по-висока от официално обявените 9%. След шест поредни години на стабилен растеж, за тази година от Международния валутен фонд очакват спад на икономиката с около 1,5% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още