fallback

Съжаляваме, Мадам - просто не видяхме, че идва

Британски икономисти се извиниха на кралица Елизабет II за неуспеха да предвидят кризата

10:11 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съжаляваме, Мадам - просто не видяхме, че идва. Така АР шеговито обобщава писмо, изпратено до кралица Елизабет II, в което група британски икономисти й се извиняват за това, че не са предвидили финансовата криза.

Според вестник Observer писмото е било изпратено, след като през ноември при посещение в London School of Economics кралицата е поискала да узнае защо никой не е предвидил кредитната криза.

В писмото се посочва, че "финансовите магьосници", които са били убедени, че плановете им за управление на рискови дългове и опазване на финансовата система са непогрешими, са виновни в "самозаблуда, съчетана с арогантност".

Сред подписите в писмото от три страници са и тези на Тим Бесли, член на комитета за монетарна политика на Английската централна банка, и на историка Питър Хенеси.

Съдържанието на писмото е било обсъдено на семинар през юни на група водещи икономисти.

"Накратко, Ваше величество, неуспехът да се предвиди моментът, продължителността и силата на кризата и тя да бъде предотвратена има много причини, но главно се дължи на провала на колективното въображение на много блестящи умове както в тази страна, така и в чужбина, да разберат рисковете за системата като цяло", цитира Observer писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още