fallback

Борсата в Южна Корея затвори на десетмесечен максимум

Основният борсов индекс отчете най-високото си ниво отпреди фалита на Lehman Brothers след данните за БВП на страната

11:54 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на борсата в Южна Корея се повишиха за девета поредна сесия до най-високото си ниво от август миналата година. За това допринесоха добрите данни за брутния вътрешен продукт на четвъртата по големина азиатска икономика, отчел ръст от 2,3% за второто тримесечие спрямо първото, когато се увеличи с 0,1%.

По този начин Южна Корея се присъедини към Китай и Сингапур, чиито икономики също отчетоха впечатляващи ръстове за периода от април до юни.

Основният борсов индекс Kospi добави 0,4% до 1502,6 пункта, което е най-високото му ниво на затваряне от 21 август. Индексът на сините чипове KRX 100 напредна с 0,4% до 3148 пункта, подкрепен от добрите финансови резултати на редица местни компании, начело със Samsung.

В рамките на изминалата седмица Kospi се е повишил с 4,3%, а седмичното изменение на KRX 100 възлиза на 4,4%. Икономистите очакват, че двата индекса може да се понижат през следващата седмица, защото инвеститорите може да предпочетат да приберат своите печалби.

Изминалите пет сесии донесоха силен ръст и на индексите в Китай, където основният борсов измерител Shanghai Composite записа най-доброто си седмично представяне от началото на май. Той приключи деня с ръст от 1,3% до 3372,6 пункта и увеличи седмичното си повишение до 5,7%.

Причина за това станаха повишенията при енергийните компании и новината, че правителството може да увеличи паричното предлагане, за да гарантира икономическия растеж на страната. Брутният вътрешен продукт на Китай отчете ръст от 7,9% на годишна база за трите месеца до края на юни.

Вълната от оптимизъм, която заля Хонконг, изведе за кратко основния борсов индекс Hang Seng над психологическото ниво от 20 хил. пункта за първи път от колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers. Той завърши сесията с ръст от 0,8% до 19 982,8 пункта и седмицата с ръст от 6,3%.

Правителството на Хонконг е похарчило 11,3 млрд. щатски долара, или 5,2% от брутния вътрешен продукт на града-държава, за да компенсира последиците от икономическата криза, предаде Bloomberg. Икономиката на Хонконг отчете годишен спад от 7,3% през първите три месеца на годината.

За осма поредна сесия се повиши индексът на най-добрите японски компании Nikkei 225, който добави 1,6% до 9944,6 пункта. По-широкият Topix скочи с 1,3% до 920,5 пункта, след като индексът на бизнес активността във всички сектори се повиши за втори пореден месец и отчете ръст от 0,7% през май.

За последната седмица Nikkei 225 е увеличил стойността си с 5,9%, което е най-силното му изменение от март тази година. Междувременно Topix е увеличил стойността си с 4,8 на сто в сравнение с миналия петък, въпреки че борсата в Токио работи само четири дни през тази седмица.

Повишенията на борсите в азиатския и тихоокеанския регион помогнаха на регионалния индекс MSCI Asia Pacific да нарасне за девети пореден ден. Това е най-продължителната печеливша серия на MSCI Asia Pacific за последните пет години и му донесе ръст от близо 10% за девет сесии.

MSCI Asia Pacific напредва с 0,8% до 107,79 пункта по време на днешната сесия. Девет от общо десетте индустриални групи включени в неговия състав отчетоха ръст с изключение на компаниите от потребителския сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още