fallback

VW и Porsche постигнаха споразумение за сливане

Съгласно постигнатото споразумение катарски фонд ще получи 17 на сто от VW, ставайки третият по големина инвеститор в компанията

22:56 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Volkswagen AG и Porsche SE постигнаха споразумение за сливане, след като напускането на главния изпълнителен директор на Porsche Венделин Видекинг сложи край на четиригодишната борба за контрол с двете компании, съобщи Bloomberg.

Съгласно постигнатото споразумение катарски фонд ще получи 17 на сто от VW, ставайки третият по големина инвеститор в компанията. Фондът ще осигури заем от 750 млн. евро за Porsche, според запознати източници.

Volkswagen и Porsche, които в началото на май обявиха, че водят преговори за сливане, не можеха да се споразумеят за начина, по който да се намалят дълговете на Porsche на стойност 10 млрд. евро.

Видекинг се противопоставяше на продажбата на автомобилното звено на Porsche на VW. Когато през август 1993 г. поема поста на изпълнителен директор, Porsche е пред фалит. Видекин обаче успява да превърне Porsche в компанията с най-висок марж на печалбата в автомобилната индустрия. През 2005 г. той започва да изкупува акции на VW с кеш от дейността на Porsche.

Тактиката на Видекинг обаче е провалена от кризата. Когато задлъжнялостта на Porsche излиза извън контрол, той е принуден да се обърне към собствениците на компанията - фамилиите Пих и Порше, за капитал, както и да се опита да привлече инвестиции от Катар.

Видекинг рационализира производството с помощта на експерти от Toyota. Той фокусира Porsche върху култовия модел 911, като през 1996 г. добавя Boxster, а през 2002 – моделът Cayenne.

Видекинг живееше за Porsche и оставката му отбелязва „черен ден“, смятат служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още