fallback

Toyota може да затвори общия си преди завод с GM в Калифорния

Това ще бъде първият път, в който японският производител затваря свой завод

20:45 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Toyota Motor ще затвори заводи си за сглобяване на автомобили в Калифорния, който оперираше като джойнт венчър заедно с General Motors в течение на 25 години, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознати със случая източници.

Това ще бъде първият път, в който японският производител затваря свой завод.

Сривът на продажбите на коли в САЩ до най-ниското им ниво от 1976 г. постави Toyota в ситуация, в която трябва да се бори да запази използването на капацитета на заводите си в Северна Америка и да избегне затварянията на фабрики и съкращаване на работни места. През юни GM обяви, че се оттегля от джойнт венчъра като част от реорганизацията си.

“Без GM обемът на завода е просто неефективен. Те (Toyota) имат други фабрики, които лесно могат да поемат и това производство“, коментира Арън Брагман, анализатор към IHS Global Insight в Мичиган.

В началото на седмицата Йошими Инаба, главен изпълнителен директор за Toyota в Северна Америка, заяви, че решението за завода ще зависи от евентуална помощ от калифорнийските власти и други фактори.

Заводът има капацитет за производство на 420 хил. коли и пикапи годишно, като е бил на печалба само веднъж – през 1992 г., в резултат на промени в данъчното и трудово законодателство на щата. Това е първият завод за сглобяване на автомобили на Toyota в САЩ.

GM е бил единствен собственик на завода от 1963 до 1982 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още