fallback

Печалбата на McDonald's намалява

Поскъпването на щатския долар оказва негативно влияние върху приходите на веригата за бързо хранене

16:20 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата верига за бързо хранене в света McDonald's отчете спад на печалбата от 8% на годишна база през второто тримесечие, след като поскъпването на щатския долар през последната година оказа негативно влияние върху продажбите в чужбина.

Все пак пазарният дял на McDonald's в САЩ се увеличава, въпреки че продажбите на другите вериги за бързо хранене отчитат спад. Това се дължи на поевтиняването на хранителните продукти в супермаркетите и на нарастването на безработицата в страната, която достигна 9,5% през юни.

Нетната печалба на McDonald's за периода от април до юни възлиза на 1,09 млрд. долара, или 98 цента на акция, спрямо 1,19 млрд. долара, или 1,04 долара за акция, за същото тримесечие на 2008 г. Приходите намаляват със 7% на годишна база до 5,65 млрд. долара.

Ако се изключат колебанията на валутния курс приходите на McDonald's отчитат ръст от 4% на годишна база.

Продажбите в заведенията, които са били отворени преди поне една година, се повишават с 4,8% на годишна база в световен мащаб.

Анализаторите очакваха малко печалба на акция от 97 цента и приходи от 5,72 млрд. долара, предаде Wall Street Journal.

Книжата на McDonald's, която е една от 30-те компании в състава на представителния индекс Dow Jones IA, поевтиняват с 2,8% до 57,16 долара за акция на Нюйоркската фондова борса.

Веригата за бързо хранене е изгубила 5,4% от пазарната си капитализация от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още