fallback

Бъфет намали дела си в Moody's със 17%

Berkshire Hathaway е продала около 7,99 млн. акции на рейтинговата агенция, делът от капитала пада до 17 на сто

11:47 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Известният американски инвеститор Уорът Бъфет е намалил своя дял в международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s със 17%, след като печалбата на компанията се понижи в продължение на седем поредни тримесечия.

Ръководената от Бъфет инвестиционна компания Berkshire Hathaway е продала около 7,99 млн. акции на рейтинговата агенция през тази седмица на цена в интервала от 26,59 до 28,73 долара за акция. Въпреки това тя остава основен акционер в Moody’s, по данни на Bloomberg.

Трите големи рейтингови агенции Moody's, Standard & Poor’s и Fitch станаха обект на тежки критики от инвеститорите и законодателите по целия свят, след като се оказа, че неправилно са сложили топ инвестиционен рейтинг на високорисковите ипотечни облигации преди началото на финансовата криза.

Уорън Бъфет лично заяви, че по този начин Moody's е увредила сериозно своята репутация. Все пак, неговата компания все още притежава около 40 млн. акции от капитала на Moody's, което прави около 17% от акциите в обращение.

Финансовите резултати на Moody's за второто тримесечие все още не са публикувани. През април агенцията съобщи, че нетната й печалба намалява с 25% на годишна база до 90,2 млн. долара за първото тримесечие на годината.

На 21 юли администрацията на американския президент Барак Обама предложи да бъдат въведени лимити и по-строги изисквания за рейтинговите агенции. Те целят да се намали конфликта на интереси и да се постигне по-висока прозрачност при инвестиционните услуги.

Акциите на Moody’s поевтиняха с над 10% до 23,80 долара за акция в часовете на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на агенцията за кредитен рейтинг се е повишила с над 30% от началото на тази година.

Уорън Бъфет продаде акции в редица компании през последната година, в това число в Procter & Gamble, Johnson & Johnson и петролната компания ConocoPhillips, за да може да финансира своите инвестиции в преференциални акции на Goldman Sachs и General Electric.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:22 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още