fallback

Сенаторите подложиха Бернанке на кръстосан огън

Кога американците да очакват възстановяване и защо Фед не си върши работата правилно бяха сред по-леките въпроси към специалиста

22:45 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Във втория ден от редовното си изслушване от американския Конгрес, председателят на Федералния резерв на САЩ попадна под масиран кръстосан огън. След като в първия ден на процедурата той изложи вижданията си за икономиката, днес той бе разпитван относно конкретните действия на централната банка и ефектите от тях.

Сред най-благоразположените въпроси беше този на демократа Крис Дод, който е председател на банковата комисия в Сената. Той попита просто „кога американците могат да очакват възстановяването, което финансираха със собствените си пари?“, показва записът от събитието.

Бернанке се опита да убеди сенаторите, че икономиката върви в правилна посока и повтори казаното във вторник пред Камарата на представителите. Тогава той заяви, че лихвеният процент ще остане на рекордно ниското си ниво за дълъг период въпреки подобряващата се ситуация.

Растящата безработица е една от „най-предизвикателните и трудни части от задачата по стабилизиране на икономиката“, заяви Бернанке.

Председателят на Фед получи незадоволителни оценки и от двете партии в САЩ. Републиканецът Ричард Шелби например открито заяви, че „не смята, че Фед изпълнява регулаторните си задължения по много добър начин“.

Друг от влиятелните републиканци в Сената и критик на Фед – Джим Бънинг пък обяви, че централната банка е „извхърлила“ своята независимост и се е превърнала в инструмент на финансовото министерство по време на кризата“.

Бернанке получи въпроси по почти всички наболели теми, включително защо Фед иска още правомощия по регулиране на финансовата система при положение, че не се е справил с досегашните. Критики имаше и по посока на скоростта с която се харчат заделените за стимулиране на банките средства.

Както е известно, Конгресът отдели 700 млрд. долара за целта, а до момента едва една четвърт от тях са похарчени.

Някои от участниците в срещата задаваха напълно провокативни въпроси като например защо Фед не може да овладее ситуацията и защо централната банка не си върши работата.

По време на своите отговори Бернанке призна, че икономическата ситуация остава „много лоша“, както и че очаква възстановяването да започне много бавно и постепенно да набере сила. Обнадеждаващите знаци се виждали в жилищния сектор, макар досега той да е поднесъл няколко подлъгващи сигнала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още