fallback

Новите условия на МВФ на път да провалят икономиката на Латвия

Ако не бъде подписано споразумение за следващия транш от 200 млн. евро, можело да се провали цялата програма за 7,5 млрд. евро

18:19 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Латвия отправи предупреждение, че цялостният план за спасяване на икономиката на страната, който е на стойност 7,5 млрд. евро, може да бъде провален. Причината за това е невъзможността да бъде постигнато споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за следващия транш от помощта към Латвия.

От Фонда отлагат отпускането на 200 млн. евро на властите в Рига, тъй като в момента представители на институцията са в латвийската столица с нови условия за предоставяне на помощта, предава FT.

Премиерът на страната Валдис Домбровскис е заявил, че допълнителната помощ от страните от ЕС, които вече предоставиха значително количество средства, може да бъде изложена на риск, ако преговорите с Фонда пропаднат.

„Разговорите с Европейската комисия ще станат по-трудни с оглед следващото плащане“, обяснява Домбровскис.

Вече повече от седмица представителите на МВФ са в Рига и оказват натиск за допълнително увеличение на данъците върху доходите и на данъка върху добавената стойност. Целта на тези ходове е в бюджета на Латвия да бъдат събрани възможно най-много средства.

Според управниците на Латвия разговорите с Фонда, които трябваше да приключат в петък, могат да се проточат и през следващата седмица. Това щяло да постави под въпрос бъдещето на икономиката, която към момента се очаква да отбележи спад от 18 на сто за 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още