fallback

Преките чуждестранни инвестиции ще се възстановят най-рано през 2011 г.

Прогнозата е за инвестициите в световен мащаб, най-атрактивни са Китай, САЩ, Индия, Бразилия и Русия

17:29 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възстановяването на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в световен мащаб ще е факт не по-рано от 2011 г. след отбелязания рязък спад през тази година. Това се казва в проучване на Конференцията на ООН за търговия и развитие (Cnuced), цитирано от АФП.

Леко възстановяване на преките чужди инвестиции от транснационални компании „би трябвало да се прояви през 2010 г. и да стане по-отчетливо през 2011“, пише в годишния доклад на Cnuced за тенденциите около международната инвестиционна активност.

Общо 85% от запитани 241 компании смятат, че световното икономическо забавяне е имало негативен ефект върху инвестиционните им планове (спрямо само 40 на сто в проучването през 2008 г.).

„В тази бурна обстановка големите транснационални компании предвиждат да съкратят преките чуждестранни инвестиции през 2009, дискутира се подновяването им догодина и се очаква по-забележим скок през 2011“.

Международните инвестиционни потоци са достигнали 1,4 трлн. долара през 2008 г., което е с една пета по-малко от равнищата през 2007 г. През първите шест месеца на 2009 ПЧИ са паднали с 54% в сравнение със същия период на миналата година, показват обявени през май данни на Cnuced.

Промишлеността, в която е наблюдаван сериозен спад на инвестициите, най-вероятно ще закъснее в догонването на възстановяването на активността в останалите отрасли. По-добри са перспективите пред секторите на селското стопанство и на услугите.

Евентуалните пречки пред възстановяването на ПЧИ в световен мащаб са засилените тенденции за протекционизъм.

Като най-атрактивни за инвестиции, както и миналата година, са посочени Китай, САЩ, Индия, Бразилия и Русия, въпреки че има известни размествания в тяхната подредба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още