fallback

Китай започва да харчи резервите си за придобивания в чужбина

Валутният резерв на страната надхвърли 2 трлн. долара, правителството започва да подпомага експанзия и придобивания навън

14:06 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дни след като стана ясно, че валутните резерви на Китай са надхвърлили колосалната сума от 2 трлн. долара, от Пекин съобщават, че ще започнат да харчат натрупаните пари. Това щяло да се прави с цел ускоряване на експанзията на чужди пазари и придобивания от страна на китайските компании, обяви премиерът на страната.

„Би трябвало да ускорим прилагането на нашата стратегия за експанзия в чужбина и да комбинираме с използването на валутните резерви с излизането навън на нашите компании“, е заявил Уън Дзябао пред китайски дипломати в понеделник, съобщава FT.

Китайският премиер има желание и за увеличение на дела на местните компании в глобалния експорт.

Стратегията за „излизане навън“ е слоган за окуражаване на инвестициите и придобиванията в чужбина, особено за държавните компании като PetroChina, Chinalco, China Telekom и Bank of China.

През миналата година нефинансовите директни инвестиции в чужбина нараснаха драстично до 40,7 млрд. долара, след като през 2002 година нивото име е било едва 143 млн. долара, допълва вестникът.

В своя коментар китайският премиер не е обявил каква част от възлизащия на 2,13 трлн. долара валутен резерв на страната ще бъде насочен към експанзия на компаниите. Според анализатори обаче това е един от начините за намаляване на тежестта на долара и зависимостта на страната от зелените пари.

„Това е диверсификация на резерва в по-широк смисъл. Вместо да се акумулират валутни резерви в чужда валута и краткосрочни финансови активи, правителството иска страната да натрупва повече дългосрочни корпоративни активи от реалния сектор“, коментират анализатори на HSBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още