fallback

Цената на петрола се понижи след данните за ръста на запасите в САЩ

Запасите от суров петрол на САЩ изненадващо се увеличиха през изминалата седмица

09:11 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролните фючърси с доставка през септември поевтиняха за първи път за последните шест дни, след като данните на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се повишили през миналата седмица. 

Това е първият ръст на петролните резерви на най-големия консуматор на енергия в света от април тази година. Това е необичайно за този период на годината, когато потреблението е високо поради честите пътувания по време на летния ваканционен сезон.

Запасите от суров петрол на САЩ се увеличават с 3,1 млн. до 349,9 млн. барела в рамките на седмицата до 17 юли. Докладът на Американския петролен институт разкри още, че степента на оползотворяване на производствения капацитет на рафинериите се е понижила от 86% до 84%.

Американският лек суров петрол поевтинява с 0,7% до 65,17 долара за барел по време на електронната търговия на Нюйоркската петролна борса. Септемврийските петролни фючърси приключиха вчерашната сесия с ръст от 32 цента до 65,61 долара за барел.

Във вторник изтекоха петролните контракти с доставка през август на ниво от 64,72 долара за барел. Те поскъпнаха с цели 5 долара в рамките на четири дни. Това е обичайно за последната седмица преди изтичането на даден петролен фючърс.

Цената на черното злато се е повишила с 8,7% в рамките на периода от 14 юли до 21 юли, по данни на Bloomberg. Причина за това станаха финансовите резултати на редица големи компании, които подхраниха очакванията, че потреблението на петрол ще се повиши.

На петролната борса в Лондон брентът с доставка през септември поевтинява леко с 0,1% до 66,84 долара за барел в часовете на електронната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още