fallback

Сесията на Wall Street приключи с умерен оптимизъм

Финансовите отчети на редица големи компании и изявлението на Бен Бернанке донесоха лек ръст на индексите

23:58 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси в САЩ завършиха сесията с леки повишения, след като на няколко пъти промениха посоката на своето движение. Финансовите отчети на редица големи компании, както и изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, бяха в центъра на вниманието на инвеститорите.

Индексът на 30-те най-големи компании на Нюйоркската борса Dow Jones IA се повиши с 0,8% до 8915,9 пункта. По-широкият S&P 500, както и технологичният Nasdaq Composite, добавиха по 0,4% към стойността си и приключиха търговията на ниво от съответно 954,6 и 1916,2 пункта.

Акциите на производителя на строителна техника Caterpillar поскъпнаха със 7,7% до 39,46 пункта, след като финансовите резултати на индустриалната компания за второто тримесечие се оказаха много по-добри от очакваното.

Отчетите на други две дружества в състава на Dow Jones IA – химичния концерн DuPont и производителя на безалкохолни напитки Coca-Cola, бяха приети по-хладно, въпреки че и техните резултати се оказаха по-добри от прогнозите.

Акциите на Coca-Cola поевтиняха с 1,3% до 50,35 долара за акция, а тези на DuPont завършиха сесията с лек спад до 23,82 долара за акция на Нюйоркската борса.

Още една компания от Dow Jones IA публикува своите финансови отчети във вторник – фармацевтичния гигант Merck. Нейната печалба намалява по-слабо от очакваното, в резултат на което цената на книжата й скочи с 6,1% до 29,65 долара за акция.

Компаниите от финансовия и транспортния сектор се наредиха сред най-губещите за деня, след като кредитната компания CIT Group заяви, че все още е застрашена от фалит, а петролът продължи да поскъпва.

Междувременно Бен Бернанке свидетелства пред Конгреса за състоянието на американската икономика и паричната политика на Федералния резерв. Той заяви, че икономиката на САЩ е започнала да се подобрява и може да отчете слаб ръст през втората половина на тази година.

Бен Бернанке допълни, че основната лихва в САЩ ще остане на сегашното си ниско ниво за продължителен период от време, за да се гарантира по този начин възстановяването на американската икономика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още